Pizza to popularne danie kuchni włoskiej, które doskonale znane jest również Polakom. Sięgamy po nie naprawdę chętnie. Pizzerii serwujących doskonale wykonaną pizzę z wyśmienitych składników jest coraz więcej. Co można znaleźć na pizzy? Jakie dodatki cieszą się największą popularnością? Po co sięgnąć, jeśli chcemy przygotować pizzę inną niż dotychczas?
Włosi są zwolennikami tradycji. Na pizzy we Włoszech nie dostrzeżemy zbyt wielu składników. Wynika to między innymi z tego, że pizza jest daniem biedoty. Typowa włoska pizza jest więc cienka, a lista składników, które się na niej znajdują bardzo krótka. Podstawą jest oczywiście pyszny sos pomidorowy, który przygotowany musi być na bazie świeżych pomidorów dojrzewających w pełnym słońcu. Nie można zapomnieć o mozzarelli. Żółty ser na pizzy to wymysł Polaków. Do tego dochodzi bazylia, oregano i czosnek, a więc te dodatki, które sprawiają, że pizza jest daniem nie tylko pełnym smaku, ale również aromatu. Polacy lubią jednak eksperymentować.
Świeżo zmielony pieprz
Jeśli chodzi o naprawdę proste dodatki do pizzy, świeżo zmielony pieprz wydaje się być pozycją numer jeden. Aby jednak uzyskać ciekawy efekt smakowy, należy pieprz mielić chwilę przed dodaniem do pizzy. Dlatego tak ważne jest, aby kupować ten w ziarnkach. Na pizzy może pojawić się najbardziej popularny w Polsce pieprz czarny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po pieprz biały czy nawet pieprz kolorowy. Ten prosty dodatek sprawi, że pizza stanie się dużo bardziej wyrazista w smaku. Nie będzie jednak tak paląca jak wówczas, gdy zdecydujemy się na chili.
Jajko sadzone
Polacy uwielbiają jajko sadzone. Najczęściej jednak jadają je w sezonie letnim, serwując z młodymi ziemniaki i kalafiorem, mizerią bądź fasolką szparagową. Tymczasem okazuje się, że jajko sadzone to ciekawy sposób na urozmaicenie pizzy. Dodatek ten bardzo lubią Anglicy, którzy często sięgają po pizzę właśnie z jajkiem sadzonym, pomidorami i boczkiem. Ten ostatni składnik czasami zastępują dobrą jakościowo kiełbasą. Taką pizzą Anglicy nawiązują do swojego tradycyjnego śniadania. Warto dodać, że puszyste ciasto na pizzę świetnie komponuje się z rozpływającym się żółtkiem. To połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych miłośników pizzy.
Ocet balsamiczny
To bardzo prosty dodatek, który sprawi, że pizza nabierze nowego smaku. Delikatnie skraplając ją octem balsamicznym, nadajemy jej jednocześnie słodkiego i kwaśnego posmaku. Ocet balsamiczny warto połączyć z oliwą, tworząc tym samym wyśmienity sos. Ciekawą propozycją jest połączenie octu balsamicznego z rukolą, która ma nieco ostry smak. Garść rukoli wystarczy wymieszać z dwoma łyżkami octu i odrobiną oliwy. Tak przygotowaną sałatkę należy ułożyć na pizzy, którą dopiero co wyjęliśmy z pieca.
Gruboziarnista sól morska
To dodatek, który nie tylko poprawi smak, ale wpłynie również na to, jak pizza się prezentuje. Sięgając po sól, należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jej ilością.
Owoce
Polacy pokochali pizzę hawajską, która – jak się okazuje – nie jest dziełem Włochów. Narodziła się w Stanach Zjednoczonych, a jej obowiązkowym składnikiem jest ananas. Do owoców, które świetnie komponują się z pizzą zalicza się również mango, a także polskie suszone oraz wędzone śliwki. Te ostatnie warto dodać wówczas, gdy na pizzy znalazł się boczek. To połączenie, które w każdym miłośniku pizzy wzbudzi prawdziwy zachwyt.
Zioła
Trudno wyobrazić sobie pizzę bez ziół. Wspomnieliśmy już, że podstawą jest bazylia oraz oregano. Sięgać można również po inne przyprawy. Ciekawy efekt smakowy daje odrobina lubczyku, który połączyć można z boczkiem i wspomnianymi już śliwkami suszonymi/wędzonymi.
Pizza Wrocław to pyszne, sycące i pełne aromatu danie. Wbrew obiegowej opinii nie trzeba przygotowywać jej wyłącznie z tradycyjnymi składnikami. Pieczarki, pomidory, ser i cebula to popularne, ale nie jedyne dodatki, które doskonale komponują się z drożdżowym ciastem. To, co zaprezentowaliśmy to jedynie niewielki wycinek tego, z czym tak naprawdę można serwować pizzę.