Indeks glikemiczny to system numerowany, który odzwierciedla wpływ pokarmu na poziom glukozy we krwi. Moringa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że utrzymuje zdrowy przepływ glukozy do wykorzystania przez organizm.
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym, taka jak słodycze i śmieciowe jedzenie, powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Może to prowadzić do wzrostu energii przez krótki czas, po czym szybko następuje spadek i długi okres zmęczenia. To produkty o wysokim IG, które mogą spowolnić metabolizm i zwiększyć szanse na przyrost masy ciała. Aby schudnąć, kalorie spalone w ciągu dnia muszą być większe niż zużyte kalorie. Niskokaloryczne diety i ćwiczenia o dużym wysiłku są zalecane w celu szybkiego i zdrowego odchudzania. Warzywa liściaste mają oczywiście mało kalorii, dlatego dietetycy są zwolennikami ich spożywania. Liście, takie jak te z drzewa moringa, sprawią, że poczujesz się pełny, a jednocześnie utrzymasz odpowiednio niskie spożycie kalorii, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać zdrową dietę, nie odczuwając apetytu na wysokokaloryczne fast foody.
Moringa dostarcza ponad 90 niezbędnych składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zawierają również ogromną liczbę minerałów i witamin, których potrzebujemy również do prowadzenia zdrowego stylu życia. W połączeniu z bogatą zawartością błonnika i naukowym dowodem zdolności do działania jako prozdrowotnego przeciwutleniacza, jasne jest, dlaczego roślina jest tak popularna. Z tych samych powodów karmi się nim głodujących w zubożałych krajach. Dzięki łatwemu dostępowi, całorocznym zbiorom i wielu zastosowaniom liście moringa stanowią bramę do zdrowszego życia w krajach trzeciego świata. Suplementy są bardzo popularne w świecie zachodnim, który ma znacznie mniej rodzimych roślin poprawiających zdrowie. Moringa uprawiana tradycyjnie w Azji i Afryce stała się bardzo popularna w odchudzaniu w zachodnich częściach świata. Świat zachodni może spodziewać się wzrostu suplementów z moringą, które zapewniają więcej wartości odżywczych niż niektóre rodzime warzywa.