Gruzja jest krajem pełnym różnych atrakcji turystycznych wartych zobaczenia, Bujne, zalesione krajobrazy zachodnich regionów Gruzji Imereti, Adżarii i Swanetii stanowią ostry kontrast ze wschodnim krajem.
Nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w wodospadach, jaskiniach i kanionach wokół Kutaisi. Kanion Okatse słynie z chodnika, który wznosi się 140 metrów nad dnem doliny. Pobliski Kanion Martvili jest mniej znany, ale równie imponujący. Omszały i zarośnięty, ten przepiękny krajobraz niezliczonych odcieni zieleni był kiedyś czczony jako miejsce kultu pogańskiego, a później wykorzystywany jako prywatne łaźnie dla szlacheckiej rodziny Dadiani. Dziś możesz zwiedzać Martvili pieszo po ścieżkach i pomostach, które przeplatają się nad kanionem. Osoby które wolą aktywny wypoczynek mogą kajakiem i popłynąć w dół rzeki, aby przyjrzeć się formacjom skalnym i spływającym wodospadom. Batumi, kurort Morza Czarnego w Gruzji i stolica autonomicznego regionu Adżaria, jest powszechnie uważane za mekkę dla wielbicieli słońca i plaży. Znacznie bardziej ostentacyjny niż w innych częściach kraju, nie jest dla wszystkich; ale Batumi ma swój własny urok. Z pewnością warto zwiedzić Svaneti to miejsce, w którym można podziwiać zapierające dech w piersiach krajobrazy i wyjątkowe doświadczenia kulturowe.
Dlatego wycieczki do Gruzji stają się obecnie tak bardzo popularne, znajdziemy tu wiele urokliwych miejsc.
Ze szczegółami wycieczek możemy zapoznać się na stronie internetowej: https://www.kresy.com/osw,wycieczka-na-zakarpacie,85. Położone w osłoniętych dolinach odległe wioski Svaneti charakteryzują się kamiennymi wieżami. Mestia, główne centrum Svaneti, ma doskonałą infrastrukturę turystyczną i wspaniałe muzeum etnograficzne. Stąd możesz wybrać się na wędrówki po całym regionie, w tym na popularną wycieczkę do Ushguli jednej z najwyżej położonych wiosek w Europie. Warto także próbować lokalnej kuchni, Gruzja słynie ze swoich wyjątkowych potraw, warto z całą pewnością spróbować tutejszych pierogów. Warto także spróbować tutejszego wina, tradycja jego wytwarzania się ga w tym rejonie kilku tysięcy lat wstecz.